Mac Mae Whisky | Assortiment
Mac Mae is een whiskywinkel in Amsterdam met een uitgebreid assortiment whisky uit verschillende landen.
whisky, whiskey, whiskywinkel, slijter, slijterij, amsterdam, drank, schotland, ierland, japan, canada, vs, united states, amerika, america, speyside, highland, islay, single, malt, distillery, distilleerderij, czaar, peter, peterstraat, nederland, winkel
15705
page-template-default,page,page-id-15705,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-theme-ver-10.0,wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0,vc_responsive

Mac Mae voert oa de volgende merken (onafhankelijke bottelaars)

Naast de schotse onafhankelijke bottelaars hebben wij ook een groot assortiment whisky uit Japan. Onder andere Nikka, Yamazaki, Hibiki, Togouchi en Kurayoshi. Uit Wales hebben wij diverse Penderyn whisky’s, uit Ierland de Teeling en uit Zweden de mackmyra. Nederland levert een aantal whiskies van Millstone

Adelphi

De Adelphi Distillery is opgericht in 1826. In 1907 kwam echter een einde aan de productie. In 1993 was het James Walker die de naam Adelphi Distillery nieuw leven inblies. Nu echter als onafhankelijke bottelaar. Kwaliteit was veel belangrijker dan kwantiteit, en zo selecteerde Jamie samen met whiskygoeroe Charles MacLean alleen de beste vaten die ze konden vinden en zij willen alleen de absolute topwhisky’s bottelen met hun label erop.

Het zijn single cask single malt whisky’s die bij het bottelen niet worden gekleurd, verdund of gefilterd. Ook heeft Adelphi een eigen prijsgunstige blend.

A.D. Rattray

Onafhankelijke bottelaar A.D. Rattray vindt zijn oorsprong in 1868 als oprichter Andrew Dewar Rattray start als importeur van Franse wijnen, Italiaanse dranken en olijfolie. Tegelijkertijd start het bedrijf ook als blender van single malt en biedt het distilleerderijen de mogelijkheid hun whisky bij hen op te slaan. Begin 20e eeuw komt de focus meer op de whisky te liggen.

Het bedrijf is o.a.  bottelaar van de Cask Islay en  de eigen A.D. Rattray Cask Collection serie.

Benromach

De Benromach distilleerderij bevindt zich iets ten noorden van de plaats Forres. Westelijk van de rivier loopt de Findhorn rivier. Benromach is afkomstig uit het Gaelic en betekent ‘ruige berg’. De distilleerderij werd in 1898 door Duncan MacCallum. Na vele sluitingen en overnames werd Benromach in 1983 definitief gesloten en op de washbacks na geheel ontmanteld. In 1992 kocht de onafhankelijke bottelaar Gordon & MacPhail uit Elgin de lege gebouwen van Benromach en ook de nog overgebleven voorraden van United Distillers. De voorraad werd gebotteld en op de markt gebracht, waardoor er voldoende kapitaal vrij kwam om de distilleerderij weer in productie te brengen. In oktober 1998 werd Benromach door Prins Charles heropend. Na de overname startte men in 1997 met de herbouw. De vier vernieuwde washbacks werden van het larikshout van de oude washbacks gemaakt en de vier nieuwe spirit stills zijn ten opzichte van de voorgaande voor de helft verkleind. De stills worden met stoom verhit. De rijping vindt hoofdzakelijk plaats op sherryvaten en ook op refill en bourbon vaten.

Berry Bros. & Rudd

Berry Bros. & Rudd kan haar geschiedenis terug traceren tot 1698 toen de weduwe Bourne haar winkel tegenover St. James’s Palace in Londen opende. Vandaag de dag runt de huidige generatie Berry’s en Rudds dit familiebedrijf nog steeds vanuit St. James’s street nummer 3. Al vele honderden jaren levert Berry’s de wijnen en gedistilleerd aan de koningshuizen, de politici en de jetset van Londen.
Begin deze eeuw startte Berry’s met haar eigen label voor het bottelen van single malt whisky. Berry’s Own Selection is geboren en Douglas McIvor is degene die de vaten die al in eigendom waren of die gekocht worden, selecteert. Doug selecteert met net iets meer balans tussen het karakter van de distilleerderij en het karakter van het vat in gedachte. Het vat mag nooit te overheersend zijn. Tussen de BOS bottelingen zitten dan ook juweeltjes van goede smaak, balans en nuances. Vaak bottelt Doug op 46%, voor hem de ideale sterkte voor deze whisky’s. De meer uitgesproken exemplaren worden op cask strength gebotteld.

Cadenhead

William Cadenhead Ltd Wine & Spirits Merchants werd in 1842 opgericht en is Schotland’s oudste onafhankelijke bottelaar. In 1972 werd het bedrijf eigendom van J & A Mitchell & Co Ltd, eigenaars van de Springbank distilleerderij.

De bottelingen van Cadenhead zijn altijd Single Cask, Cask Strength bottelingen zonder bijkleuring en zonder koude-filtratie (chill-filtering).

Càrn Mòr

Càrn Mòr is onderdeel van de Scottish Liqueur Centre die is opgericht in 1982 op het eiland van Mull in het westen van Schotland. Sinds enkele jaren is het de bottelaar van Carn Mor, een serie van onafhankelijke single malt bottelingen. Van Càrn Mòr voeren wij , de Strictly Limited serie, en de exclusieve Celebration of the Cask.

Compass Box

Compass Box is niet echt een onafhankelijke bottelaar maar meer een blender. Opgericht in 2000 door John Glaser en inmiddels een gevestigde naam in de whisky industrie met bekende blends, vatted malts en vatted grain whisky’s zoals Asyla.

Douglas Laing & Co

Douglas Laing & Co is opgericht in 1948 door Fred Douglas Laing. Douglas Laing bottelt ook een grote verscheidenheid aan eigen bottelingen. Van het bedrijf heeft MacMae de Old Particular bottelingen.

Gordon & MacPhail

Gelegen in het noord-oosten van Schotland, in het hart van de whiskyproducerende regio, de Speyside. Gordon & MacPhail is een onafhankelijk familiebedrijf dat al ruim 120 jaar actief is in de whiskyindustrie. Van een bescheiden begin als klein winkeltje in Elgin is Gordon & MacPhail uitgegroeid tot een divers en dynamisch bedrijf met een aantal verschillende zakelijke belangen. Vandaag de dag is het bedrijf: Winkelier, groothandel, exporteur, bottelaar en eigenaar van de distilleerderij Benromach distilleerderij in het plaatsje Forres.

Gordon & MacPhail is eigendom van en wordt geleid door de derde en vierde generatie van de familie Urquhart en biedt werk aan meer dan 130 mensen uit de directe regio van het bedrijf gevestigd in Elgin.

Signatory

Het bedrijf is opgericht in 1988 door Andrew Symington, de voormalige manager van het Prestonfield House hotel in Edinburgh en is een echte onafhankelijke bottelaar.
De naam Signatory komt van het initiële idee om iedere botteling van de handtekening van een beroemd persoon te voorzien. Signatory doet vooral veel single cask bottelingen in genummerde oplagen, met de data van distillatie en de die  van botteling.
Sinds 2002 zijn zij tevens eigenaar van de kleinste distillery van Schotland, Edradour, in Pitlochry.

That Boutique-y Whisky Company 

That Boutique-y Whisky Company is een onafhankelijke bottelaar van single malts, single graan whisky’s en blended malts van een groot aantal bekende distilleerderijen. De whisky’s staan bekend om hun labels die veel lijken op strips.

The Maltman

The Maltman is een onderdeel van de Meadowside Blending, een familie whisky firma uit Glasgow. Onder verschillende labels bottelt en blend men hier diverse whisky’s in alle prijs- en smaak categorieën. The Maltman serie bestaat louter uit single cask releases, allemaal non chill filtered en zonder toegevoegde kleurstoffen.

The Creative Whisky Co Ltd 

The Creative Whisky Co Ltd is gespecialiseerd in exclusieve, single cask, single malt whisky’s. Waarom zijn ze exclusief? Omdat elke botteling afkomstig is uit een enkel vat; soms minder dan 100 flessen, soms zo veel als 600 flessen. Ze zijn uitsluitend beschikbaar in de betere slijterijen en speciaalzaken, je vindt deze whisky’s niet in supermarkten of groothandels.

The Ultimate Whisky Company

The Ultimate Whisky Company is opgericht in 1994 door de Nederlanders Han en Maurice van Wees. Gezamenlijk selecteerden ze de fijnste single malts om zelf later te bottelen. De whisky’s zijn niet koud gefilterd (non chill filtered) en zonder toevoeging van karamel op zowel 46% als vatsterkte gebotteld. Elke fles is genummerd en alle details over het vat staan op het etiket vermeld.

Springbank Distillery

Springbank Distillery is een van de laatst overgebleven distilleerderijen die Campbeltown single malt whisky’sproduceert. De brouwerij is gelegen op het zuidelijke schiereiland Kintyre, en er worden drie verschillende soort single malt whisky’s gemaakt. Springbank Single Malt is een 10 year old, die twee en een half keer wordt gedistilleerd. Dit proces is nogal uniek: gedurende het distilleren wordt een deel afgetapt, en voor de volgende distillatie weer bijgevoegd. Dit betekent dat een deel tweemaal wordt gedistilleerd, en een deel driemaal. De spirit wordt dan gerijpt in bourbon- en sherryvaten, alhoewel er bij Springbank ook wordt geëxperimenteerd met rumvaten. Longrow Single Malt is een zware turfachtige whisky, met een hoog fenolgehalte. Hazelburn Single Malt is de jongste variant, die pas in 1997 voor het eerst werd gedistilleerd. Hazelburn wordt driemaal gedistilleerd, en er wordt niet met turf gedroogd. Springbank is de enige overgebleven Schotse distilleerderij die alle stappen in het proces van whiskymaken op eigen terrein uitvoert. Bovendien is het een van de weinige overgebleven particuliere brouwerijen. Om deze reden worden de whisky’s uit deze brouwerijen niet veel gebruikt in blended whiskies, omdat de grote conglomeraten liever single malts uit de eigen organisatie gebruiken.

Glengyle (Kilkerran)

Glengyle is een distilleerderij, oorspronkelijk opgericht in 1872, in Campbeltown, Schotland, die recent weer in productie is gebracht. De productie in de nieuwe Glengyle distilleerderij begon in 2004.De whisky van de nieuwe Glengyle distilleerderij zal niet Glengyle genoemd worden maar zal gebotteld worden onder de naam Kilkerran. Dat is onder meer om verwarring te voorkomen met de blended malt whisky van die naam en ook omdat traditioneel gezien Campbeltown malt niet naar een Glen worden genoemd. De naam Kilkerran komt van de naam Ceann Loch Cille Chiarain, dat Head of the lake of Saint Kieran´s cell betekent, de naam van een plaatsje waarvan men gelooft dat de heilige Kieran daar verbleef en waar tegenwoordig Campbeltown ligt.

Old Pulteney

De Pulteney-distilleerderij is een productie- en verouderingsinstallatie voor moutwhisky in het Pulteneytown- gebied van Wick, Caithness, in het Highland- gebied van Schotland. De distilleerderij produceert de Old Pulteney single malt whisky op een aantal leeftijden en heeft een bezoekerscentrum in Huddart Street.  

De distilleerderij werd opgericht in 1826  in de naam van Sir William Pulteney (die stierf in 1805), en voor wie Pulteneytown is genoemd. De distilleerderij is de meest noordelijke van het Schotse vasteland en was behoorlijk ontoegankelijk, behalve over zee, toen deze werd gesticht.  Gerst werd over zee binnengebracht en de whisky werd op dezelfde manier verscheept. Veel van de distilleerderijarbeiders waren ook werkzaam als vissers. De haringvisserij maakt geen deel meer uit van het dagelijks leven in Wick, maar de distilleerderij blijft opereren.  Kenmerken van de whisky worden toegeschreven aan blootstelling aan zeelucht tijdens rijping.

Caol Ila

Caol Ila is een Keltische naam en betekent ‘Sound of Islay’. De distilleerderij is gebouwd in 1846 en heeft een rijke traditie. Caol Ila staat goed verborgen in een inham vlakbij Port Askaig op het whiskyeiland Islay. Het is de naam van het water tussen de eilanden Jura en Islay.

Na sluitingen en overname’s werd de distilleerderij in 1970, op het warehouse na, geheel afgebroken en in een aantal jaren weer opgebouwd. In 1974 werd de nieuwe Caol Ila in gebruik genomen, met stills in dezelfde vorm als voorheen, maar alles nu moderner aangedreven en het productieproces is makkelijker te controleren. In de distilleerderij staan nu drie wash stills en drie spirit stills, die met stoom worden verwarmd. De acht washbacks zijn van larikshout. Het rijpen van de new spirit gebeurt bijna uitsluitend op refill vaten. Er liggen ook wel nieuwe sherryvaten in het warehouse. Het brouwwater komt uit een meertje Loch nam Ban geheten.